2 GLAS
1 banan
1 dl hallon och blåbär
1 dl vanlijsoyayoghurt
2 msk linfrön eller olivolja
en näve sötmandlar (för att få lite tuggmotstånd)

2 dl frukt- eller bärjuice

FRUKOSTSMOOTHIE

Blanda alla ingredienser i en mixer till lagom konsistens. Häll upp i ett stort glas och njut av din frukostsmoothie!

Med lite ekologisk frukt- eller bärjuice får du mer smak på din smoothie.

MELLANMÅLSSMOOTHIE

Istället för bara en frukt eller smörgås kan du göra en riktigt god mellanmålssmoothie! Blanda alla ingredienser i en mixer till lagom konsistens. Späd med mer citronvatten om det behövs. Häll upp i ett glas.

Jag har alltid en kanna vatten med pressad citron i ståendes hemma. Toppenbra att ha i både juicer och smoothies!

2 GLAS
1 avokado
1 dl bär
1 dl vanlijsoyayoghurt
en näve sötmandlar
1 msk chiafrön
1 tsk flytande ekologiskt honung eller agavesirap
2 dl citronvatten

Träning
Jag växte upp med en väldigt fysiskt aktiv pappa. Han hjälpte farfar i skogen från det att han var tolv år och när han var 14 år fick han sin egen häst att dra timmer med. Skogen har varit hans arbetsplats i hela hans liv. Han var min hjälte och är det fortfarande. Han kan än idag klättra upp i ett träd och kapa ner det bit för bit, men eftersom han snart är 75 år så har han
trappat ner på trädklättrandet. Jag var ganska ofta med honom och farfar i skogen som barn, jag antar att det var där min kärlek till skogen och naturen föddes. Den där friheten, tystnaden och doften av skog – jag älskar det. Min pappa åkte gärna skidor, både på längden och utför. Han gör det än idag och jag blir alltid lika imponerad över hans stil och teknik. När det inte är snö så cyklar han. Han är lika aktiv idag som när han var barn, även
om det kanske är i ett annat tempo. Jag har nog ärvt den där aktiva livsstilen från pappa, precis som jag har fått i stort sett all min fysik från honom.
Min mormor Anna hjälpte också till i hälsingeskogarna under sin uppväxt och var stark som en oxe. Mormors familj kallades för ”Grovens”, så min mormor var Grovens Anna. Namnet kom sig av att de var starka. Mormors pappa var till exempel känd för att han kunde lyfta en häst, ett styrkeprov som han uppträdde med på marknaden i Hudiksvall.
Mormor hade helt klart ärvt sin pappas styrka. Jag minns hur hon bar och kånkade tunga saker när hon eller någon annan skulle flytta. Min mamma berättade för mig hur mormor, när hon var 70 år gammal, lyfte ett fyllo åt sidan som började bråka med henne framför utgången till bussstationen i Hudiksvall. Hon ställde helt sonika ner matkassarna, grabbade
tag i hans krage, lyfte honom åt sidan och tog sedan sina matkassar och gick ut. Det var min mormor det. Hon for runt på sin cykel i Hudiksvall ända till den dag hon dog. Mormor Anna, den starka kvinna som vi trodde skulle överleva oss alla. Det som har varit min tröst är att hon fick vara aktiv och pigg och kunde klara sig själv in i det sista.
Pappa och mormor tyckte mycket om varandra och kom väldigt bra överens. Kanske kände de igen urkraften i varandra. De kunde utan problem dela på en prinsesstårta. Det var ett stående skämt när det skulle fikas hemma i Hudiksvall, och för oss barn något av en fasa. Skulle det bli någon tårtbit över till oss andra?! Det finns en plats i Hudiksvall där jag plockade upp mormor kort innan hon gick bort. Varenda gång jag kör förbi den platsen ser jag henne stå där vid vägen i sin sportiga vindjacka, beiga byxor och med sin bestämda min.
Hon höjer handen och vinkar för att visa att hon sett mig och är redo. Den där sista levande bilden kommer alltid att vara väldigt stark och tydlig för mig och jag kommer alltid att minnas mormor på det sättet. I farten, stark och bestämd. Som sådan är hon en förebild och inspirationskälla för mig. Mormor var väldigt mycket av egen kraft.
Agneta Sjödin
Av egen kraft
AXLAR MED GUMMIBAND

A. Ställ dig på gummibandet med ett handtag i varje hand.

B. Lyft armarna till axelhöjd, 90 grader ut från kroppen. Stå kvar i 1-3 sekunder och återgå sedan till startpositionen. Tänk på att ha armarna parallella med marken i översta läget. Håll axlarna sänkta och var noga med att spänna magmusklerna. Handlederna ska vara raka och glöm inte att ha en stark hållning.

C. Om du vill kan du välja att lyfta en arm i taget.

UTÅTROTATION MED GUMMIBAND

A. Fatta gummibandet och håll överarmarna intill kroppen med underarmarna riktade rakt fram. Sänk axlarna. Tänk dig att du har en tidning fastklämd under vardera underarm och att du inte får tappa tidningarna.

B. Rotera underarmarna utåt genom att använda musklerna i axelns baksida. Håll emot på tillbakavägen.

C. Det är viktigt att du hela tiden tänker på att hålla axlarna sänkta bakåt och nedåt.